úterý 1. května 2018

Chci se podívat na pláž... Na Miami Beach?

Ahoj všem! :)

Dnešní článek bude takový... shrnutí, co byste měli vědět předtím, než se vydáte na Floridu, konkrétně do Miami, odkud jsme se s přítelem před pěti dny vrátili. :) Bylo tam pěkně, ale... mělo to i menší mouchy, které mi tu dovolenou trochu znepříjemnily, ačkoliv uznávám, že dneska mi Miami pěkně chybělo. :D Původně jsem Vám sem chtěla přidat jako první tu klasickou fotku, kde stojím s kufrem před terminálem, ale... Možná bude lepší tu fotku nikde neukazovat a nezveřejňovat ve větším rozlišení. :D Pro případ, že by Vás zajímalo, jak vypadám po probdělé noci, kdy se snažím usnout a do toho ze spaní křičí moje malá sestra ze svého pokojíčku, sledujte můj Instagram. :D




#1 Letenky
Ačkoliv si mnoho z Vás řekne, že letenky na Floridu jsou jedny z těch dražších, není to pravda. Dají se najít i takové letenky, které vyjdou na opravdu skvělou cenu, ačkoliv se připravte, že budete muset oželit některou část toho komfortu, který nabízejí dražší letenky. Naše letenka, kterou jsme kupovali dva měsíce dopředu, vyšla na pouhých 13,5 tisíce na osobu. Přičemž při příplatku 1500 už se dala sehnat o něco lepší a výhodnější letenka. Letenku jsme kupovali přes Pelikan.cz, který jsem už zmiňovala ve svém článku jak naplánovat dovolenou. :) Letenka měla dvě nevýhody. Jednu menší a jednu větší. Ačkoliv tu menší s ohledem zpátky neberu úplně jako nevýhodu. První, ta menší, se týkala zavazadla. V letence nebylo odbavené zavazadlo, ačkoliv za příplatek se dalo dokoupit. Cestovali jsme tedy jen s příručním kufrem do 8 kg a kabelkou či batohem do 2 kg. Dohromady tedy 10 kg na osobu, tudíž pokud poletíte s přítelem, nakažte mu, že si může vzít jen minimum věcí, aby jeho kufr byl později Vaším kufrem. Problém vyřešen. :D Hlavně velkou výhodou tohoto zavazadla je to, že se nemusíte bát, že o něj přijdete, ať už že při přestupu se Vám ztratí a dorazí pozdějším letadlem, nebo vůbec nedorazí a skončí někde na opačné straně zeměkoule. :D Druhá, teď už větší nevýhoda, byl zpáteční přestup, který byl naplánován na 9 hodin v Lisabonu. Ne, opravdu nechcete čekat 9 hodin na letišti, ani přes den, ani přes noc. Ačkoliv jsem slyšela, že TAP Portugal, se kterým jsme letěli, zařizuje ubytování na jednu noc, pokud s nimi letíte a máte zastávku právě v Lisabonu a následující let Vám letí až další den. My toho ale nevyužili, jelikož náš přestup byl denní.
Co se týkalo jídla na palubě letadla, byla jsem mile překvapená. Nepočítala jsem s jídlem na letu Praha - Lisabon, jelikož na stránkách dopravce bylo zmíněno, že jídlo jen na letech delších jak 4 hodiny. Tudíž milé překvapení. Přestup v Lisabonu byl super. Jakmile jsme se dostali na terminál, všude byl zodpovědný personál, který cestující navigoval směry, kudy se mají dát, aby se dostali na svůj let. Což pro nás, kteří při letu do Miami měli jen hodinu a půl přestup, přičemž z Prahy jsme odlétali se zpožděním, super. 

#2 Ubytování
Klasicky můžete zkusit Booking.com, já ovšem opět vsadila na Airbnb.cz a opět mě nezklamalo. Chtěli jsme s přítelem soukromí a tak jsme si pronajali malý byteček kousek od centra Miami. Jedinou nevýhodou ubytování bylo, že vše, ať už krámy nebo restaurace, byly daleko, tudíž jste se buď dost nachodili, nebo jste se museli najíst ještě předtím, než vyrazíte z domu, nebo v našem případě, pořídit jídlo do zásoby, dát ho do ledničky a pak si připravit vlastní romantickou večeři. Byteček (malé studio, jak to nazývají), bylo vybaveno jen tím nejnutnějším, postel, šatna na věci, kde byly i osušky a slunečník na pláž, lednička, toastovač, bez kterého se v Americe neobejdete, kávovar a televize. Součástí bylo také vlastní sociální zabezpečení. První poznámka, pro to, abyste se mohli svobodně a neomezeně pohybovat po Miami, nebo celkově Floridě, je potřeba auto. Bezpodmínečně. V dalších bodech se dovíte proč, a není to už jen kvůli jídlu.

#3 MHD
V Miami jsou jen dvě linky metra. A obě jezdí stejným směrem, ačkoliv jedna z nich se pak odklání na letiště. Výhoda oproti Praze. Při jízdě metrem dávejte pozor, na kterou linku sedáte, jelikož obě linky jezdí po stejných kolejích a jen cedulka na prvním vagónu Vás upozorní na to, jestli se svezete na letiště, nebo někam dál od letiště. Směry jsou rozdělené na Southbound a Northbound, tudíž musíte vědět, kterým směrem se musíte dát do centra a kterým směrem pro změnu na cestu domů. V našem případě byl sever naším ukazatelem pro tzv. Downtown. :)



Metromover - Metromover je automatický vlak, který je ovládán centrálně. Tudíž zde nepotkáte žádného řidiče a jezdí každou chvíli. Obsluhuje 3 okruhy centra Miami a co je nejvíc super, je zdarma. Tudíž na tento podivný hybridní vlak, připomínající Pendolino, nemusíte mít jízdenku nebo lítačku. Ačkoliv vyznat se kolikrát v těch okruzích je nadlidský výkon. :D A takový historický bonus od místního: když postavili Metromover, tak za každou jízdu obyvatelé či turisti platili čtvrťák, aby zaplatili výstavbu Metromoveru. Dnes už je výstavba zaplacena, a možná i několikanásobně navýšena, a tak je Metromover zdarma pro všechny, kteří ho chtějí použít. Nikde tedy neuvidíte terminál. 


Trolley - autobus, který mi trochu připomíná San Francisko, ačkoliv nejezdí pomocí trolejí. Tento autobus uvidíte snad všude ve městě a opět je zdarma. A kolikrát chytnete i bezplatnou a skvělou wifi. :) Výhodou je, že tento autobus jezdí opravdu frekventovaně, tudíž pokud Vám ujede, vůbec to nevadí, další přijede za momentík. 

Autobusy - kámen úrazu, co se týče hromadné dopravy po Miami. Nastupujete prvními dveřmi jako u nás do příměstských autobusů. To je ještě v pohodě, ale co rozhodně není v pohodě, je to, že na zastávkách není nikde jízdní řád autobusu. Jen vyznačená trasa, kudy se autobus asi tak pohybuje, tudíž pokud Vám autobus ujede, je možné, že na další budete čekat hodinu, při nejlepším, nebo se taky autobusu třeba nedočkáte. Stalo se nám to dvakrát a opravdu nám to velice znepříjemnilo naše putování po městě. Protože čekat hodinu na autobus, to raději půjdu pěšky, zvláště když doprava po Miami není z nejlevnějších. Za jednu jízdu ať metrem či busem zaplatíte $ 2,25 a za sedmidenní, kterou jsme si kupovali my (platí tedy jen na autobus a metro), zaplatíte přibližně 30 $ na osobu, což není zrovna z levného kraje. Další nevýhodou je, že v autobuse se nehlásí zastávky jako u nás, tudíž pokud prostě nevíte, kde máte vystoupit, tak se to ani nedozvíte od autobusu, kde se aspoň nacházíte. Proto doporučuji offline mapy a orientovat se podle nich, nebo se prostě zeptat místního a třeba narazíte na někoho, kdo vystupuje na stejné zastávce jako vy, a vezme Vás s sebou a ukáže Vám směr. V tomto ohledu jsou Američani k cizincům ohleduplní. Dále co mi na autobusech vadilo, bylo to, že pokud jste si chtěli něco z busu vyfotit, marná šance. Vždy přes skla natažené reklamy, nebo skla tak neskutečně zapatlaná, že se o ně nechce ani opřít nebo se jich dotknout. Brrr. Důvod proč si rozhodně půjčit auto. Už jen proto, že se Váš pohyb po městě urychlí a budete si moc zastavit, kde budete chtít, a nebudete muset spoléhat na to, zda Vás autobus ošidí o hodinu vašeho času, který byste mohli trávit někde jinde a nějak jinak.

#4 Strava
Nejdražší položka na seznamu. Hlavně! Všechny obchody jsou hrozně daleko, další důvod proč mít auto. Nejlépe se nakupuje v CVS Pharmacy, seženete tu všechno - od léků, kosmetiky, přes jídlo a ovoce! až po pití či oblečení. Dále můžete zavítat do Walgreens, což je obdoba CVS. Upřímně naším nejoblíbenějším obchodem se stal Publix, který se nejvíce blížil vzhledově i obsahově tomu, na co jsme zde zvyklí. A navíc tam seženete opravdu vše. Nestane se, že mají něco vyprodané, jako se nám to stalo u CVS s mlíkem a jogurty. Výhodou je, že CVS je otevřeno 24 hodin denně, takže nám kolikrát zachránilo život, například poslední den, kdy jsme se sesmahli jako prasátka a všechno nás bolelo. :) A hlavně jsme CVS potkávali opravdu všude. Chtěla jsem napsat na každém kroku, ale to by nebylo výstižné, jelikož ne, obchody tam nejsou na každém kroku, jako je tomu u nás. Může se Vám stát, tak jako nám, že se rozhodnete něco si nekoupit a pak několik dalších hodin nenajdete žádný krám, kde byste onu věc mohli pořídit. Takže, kupovat vše a hned!
Co se naší stravy týče... Snídali jsme na ubytování, buď toasty, nebo například Cheerios. Oběd a večeři jsme už řešili venku. Většinou to byly fastfoody, kterých je zde nepřeberné množství. Ovšem za sebe nedoporučuji chodit do McDonald's. Ačkoliv pochází z Ameriky, mně tam úplně zkazili chuť a už jsem tam víckrát nestrčila ani nohu. KFC tu nenajdete, pokud se tedy nepodíváte do více okrajových částí. Co se týká obyčejných restaurací, které jsme navštívili asi dvakrát, připravte se na vyšší ceny. A také na dýško, které si obsluha započítá, aniž by Vám to řekla. Co se týče cen, počítejte s tím, že věci nestojí tolik, kolik je na cenovce. V USA totiž uvádějí cenu bez daně, takže se Vám stane, že u kasy Vám cena bude navýšena ještě o taxu, ačkoliv ve finále se tyto částky pohybují v rámci malých položek. To platí ve kterémkoliv krámě, do kterého zavítáte, ať už potraviny, elektronika nebo oblečení.
Jo a co se týká pití ve fastfoodech, funguje tu bezedný kelímek (ve většině míst, která jsem navštívila), tudíž nemá cenu utrácet za velké pití, kupte si malé, ušetřete a prostě si dojděte doplnit, kolikrát se Vám zlíbí. Jo a mají malinovou colu. Mňam, a takový třeba jahodový Sprite... Mmmm....


A to je prozatím vše. Chtěla jsem ještě připsat, kam si rozhodně zajít na burgery v USA, ale už tak mi ten článek přijde dlouhý a možná nudný, takže příště, v nějakém například, co navštívit. :) Nebo třeba se dočkáte samostatného článku. Doufám, že jsem zde shrnula vše podstatné, co jsem chtěla. Pokud ne, tak dopíši nebo přidám nový článek.

Mějte se famfárově a doufám, že jste si užili první máj a neuschli :)

Annette

12 komentářů:

  1. Nudný článek to rozhodně není! Jako někdo, kdo v Americe nikdy nebyl, jsem hltala každé slovo a dost mě překvapují třeba ty vlaky zdarma! To jsem naopak čekala, že bude veškerá doprava předražená stejně jako to metro... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. haha, taky jsme docela koukali, že některé věci jsou zadarmo, když zadarmo ani kuře nehrabe :D

      Vymazat
  2. Naprosto bezvadný průvodce! Jen tak dál, Anet :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jej, podívat se do USA je můj velký sen!
    S hmotností zavazadel... To znám, podobně jsme to měli i pri výletu do Anglie:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D ale že si s tou hmotností člověk docela poradí, že? :D

      Vymazat
  4. Výborná článek :) O výletu do Miami jsem zatím neuvažovala protože mi to přišlo jako sci-fi. Ale teď jsi mi dokázala, že to nemusí být úplně nepředstavitelně drahá záležitost :) Ještě mám co objevovat v Evropě, ale kdo ví, třeba i na to Miami jednou dojde. Muselo tam být krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V Evropě je pořád spousta míst na které se chci také podívat. Ale jelikož se naskytla tahle možnost, neváhala jsem :) ačkoliv je to docela strašidelné při představě těch částek, musím přiznat, že nejvíce snad skončilo v suvenýrech, jelikož některé věci, či značky se zde dají sehnat opravdu o dost levněji jak u nás :)

      Vymazat
  5. Fakt super tipy, Anet :-* Doufám, že se do Ameriky taky jednou podíváme... A malinová kola??? Musim na to ted pořád myslet... :-))
    verrygusto

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je sice strašně sladká, ale sakra, je malinová, takže je výborná, sladká nesladká :D

      Vymazat
  6. jeee, do Ameriky bych se taky jednou chtěla podívat! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud se naskytne možnost, určitě vyraž, stojí to za to, některá místa možná více, některá méně ale zkušenost a nové místo to je :)

      Vymazat