úterý 20. února 2018

Tips #3: Jak naplánovat dovolenou?

Ahoj všem! :)

Dnešní článek bude plný tipů (doufejme), jak si naplánovat dovolenou. Kde sehnat nejlevnější letenky? Kde sehnat nejlevnější ubytování? A tak dál a tak dál... :) Držte si klobouky, začínáme!


Norská krajinka :)

Jak jistě víte, tak cestuju hrozně ráda. Ačkoliv je cestování trochu dražší záležitost, nebo si to aspoň všichni mylně myslíme, je tu i možnost, jak cestovat opravdu levně a zároveň i pohodlně. Stačí jen vědět pár chytrých rad od těch zkušenějších a rázem se cestování může stát denním chlebem každého.

#1 Kde sehnat levné letenky?
Letenky jsou vždycky největším kamenem úrazu. Ale nemusí tomu být vždycky tak. Stačí vědět, kde hledat, a že těch portálů je opravdu hodně.
 - Pelikán.cz - proč se nepodívat? Pelikán nabízí spoustu slevových akcí a tudíž je možné tam pořídit letenky opravdu za pár korun. A když ne letenky, tak třeba rovnou celý 5denní zájezd někam k moři. Je tedy dobré tuto stránku sledovat, nebo se rovnou přihlásit k odběru jejich novinek a být tak mezi prvními, kdo se o výhodných nabídkách dozví. My takhle s přítelem pořídili prázdninový pobyt v Barceloně. :)
- Skyscanner.com - určitě jeden z důležitých bodů hledání levných letenek. Proč? Skyscanner porovnává různé servery a nabídne Vám tak tu nejlevnější letenku. Určitě bych si ale nejdříve zkontrolovala, z jakého serveru potom letenku objednáváte. Objevují se tam i takové servery, které já zrovna nemám vyzkoušené, a po přečtení pár recenzí ani raději zkoušet nechci. Tudíž vždy se v tomto snažím najít takový server, který znám a mám ověřený. Jejich mobilní aplikace disponuje upozorněním na cenu, tudíž můžete mít stále přehled o tom, která cena a jak se změnila, což mi přijde super.
- Kiwi.com - Věděli jste, že Kiwi patří Čechovi? Nedávno o tom byl zrovna článek na Novinkách. Opět jeden ze serverů, který nabízí ty nejlevnější letenky do všech destinací. Ve svém smartphonu si můžete stáhnout jejich aplikaci a nastavit si upozornění na cenu do Vámi zvolené destinace.
Ještě často sleduju Letuška.cz, občas se tam taky dají najít levné letenky, ovšem vždy je to pouze na vybrané datum a odlet je třeba z jiného města, než ze kterého si přejete, a z Vámi zvoleného města už je letenka přeci jen o něco dražší. Každopádně pro srovnání jeden ze super serverů.

A pak nemůžu říct nic víc, než prohledat přímo stránky leteckých společností. Pokud víte, že si vystačíte pouze s příručním zavazadlem, což pokud jedete pouze na 4 dny bohatě stačí, doporučuji nízkonákladové společnosti. To se opravdu můžete potom dostat na hranici stovek korun za letenku. Mezi tyto společnosti patří například EasyJet, přičemž jsem se s nimi dostala na cenu 1500,- na osobu za zpáteční letenku Praha-Paříž. Chce jen trochu hledat a vybrat takové datum, které nabízí nejlepší a zároveň nejlevnější spojení. Dále za zmínku rozhodně stojí Ryanair či například Wizzair.



#2 Ubytování?
Nevím jak vy, ale já jsem čichla při plánování první dovolené k Airbnb a už na něj nedám dopustit. Zatím jsem vyzkoušela dvě ubytování ve dvou různých zemích a byla jsem vždy nadmíru spokojená. Člověk opravdu dostane to, za co si zaplatí. Navíc je skvělé, že si tak můžete vybrat ubytování dle vašeho gusta, ať už je to sdílený pokoj, nebo celý byt, na okraji města či naopak v centru, abyste to měli blíže k pamětihodnostem. Záleží už na Vás. Vždy máte u ubytování mapu, tudží se můžete podívat, ve které části se budete nacházet. Dále je tam také popis toho, co můžete od pokoje či bytu očekávat a čím je vybaven. A dají se zde sehnat opravdu skvělé klenoty, za super cenu, kterou nikde jinde nenajdete. Nikdy jsem s Airbnb neměla problém, ani v tom případě, kdy jsem musela měnit termín rezervace, který nakonec byl o něco levnější, než jsem zaplatila. Rozdíl částky mi byl vrácen zpět na účet, a to opravdu rychle. Není tedy třeba se bát, že se Vám peníze nevrátí. Tudíž za mě palec hore. Rozhodně.
Další možností je tu Couchsurfing. Bezplatné ubytování u někoho na gauči. Získáte tak jak průvodce po městě, tak například i nového zahraničního přítele. Skvělá možnost. Ačkoliv pro mě zatím nereálná. Nemám vyzkoušeno, a nejsem si úplně jistá, jestli bych to vyzkoušet chtěla. :D Možná, až bude můj účet opravdu na mizině, pak ano.
No a poslední možností, která mě napadá, je Booking.com, pokud si chcete připlatit za trochu více pohodlí a bydlet v nějakém hotýlku. Ovšem i zde se dají najít pěkné ceny za ubytování za noc.

#3 Doprava po městě?
V případě dopravy z letiště do ubytování preferuji Uber. Je mnohem levnější než obyčejné taxi (i když zákleží na cílové destinaci!) a zároveň je rychlejší než městská doprava. Ovšem ani městská doprava není špatnou volbou, je low costová, ale musíte být připraveni, že Vám cesta do cílové destinace vašeho ubytování bude trvat o něco déle. Pokud Vám to nevadí, a máte jen malý příruční kufr, nevidím v tom problém. :)

Tudíž abych to shrnula, cestování není o ničem jiném, než o hledání těch nejvýhodnějších nabídek, které se na trhu dají sehnat. A že jich je požehnaně.

A co vy a Vaše dovolená? Už máte nějakou naplánovanou nebo to necháváte na poslední chvíli a preferujete Last Minute s nějakou cestovní kanceláří, kde se nemusíte o nic starat? A které destinace byste chtěli navštívit? Těším se na Vaše komentáře :)

Mějte se famfárově! :)

Annette




6 komentářů:

  1. Cestovat se dá levně, to souhlasím, stačí jen zapátrat

    OdpovědětVymazat
  2. Báječné rady, za Pelikána děkuji ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Cool post, dear!
    I will be happy with the friendship of blogs ♥ I subscribed to you on Blogger (GOOGLE FRIEND CONNECT) You follow me too?! thanks http://casaninnamamma.blogspot.it/2018/02/florapis.html

    OdpovědětVymazat
  4. Moc povedený článek a hlavně užitečný :) Zrovna nějaké to plánování dovolené zvažuji a takhle jsem nasbírala pár skvělých tipů :)

    OdpovědětVymazat